Bekjempe alle former for proteksjonisme?
- Detaljer
- Opprettet fredag 05. oktober 2012 20:56
For noen uker siden ble det kjent at den rødgrønne regjeringen øker tollen på en rekke matvarer. Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener det ikke vil ha noen betydning, men vi vet at konsekvensen vil være dyrere mat og dårligere utvalg. I tillegg risikerer vi at norsk næringsmiddelindustri mister konkurransekraft og at arbeidsplasser settes i fare. Økt toll betyr også at vi legger oss ut med våre viktigste handelspartnere. Norge eksporterte sjømat i 2011 for 53 mrd. kroner og Europa er vår største kunde. Dersom de norske tolløkningene blir møtt med mottiltak, kan en av våre viktigste eksportnæringer bli rammet.
Som utenriksminister dro Jonas Gahr Støre jevnlig på toppmøter i Verdens Handelsorganisasjon (WTO). La oss skru tiden tilbake til desember 2011. Det er smørkrise i Norge. Et WTO-toppmøte er lagt til Genève i Sveits. Støre benytter anledningen til å kjøpe sveitsisk smør med hjem til julebaksten. Men han gjør også noe mye viktigere. Han signerer også en erklæring sammen med utenriksministrene fra rundt 50 andre land (deriblant EU og USA) et løfte mot økt proteksjonisme.
Her står det svart på hvitt at Norge forplikter seg til å «bekjempe alle former for proteksjonisme på det sterkeste» (Eng. «fight all forms of protectionism in the strongest terms.»)
Regjeringens tollheving er direkte i strid med løftet vi avga i WTO. Hva vil våre venner tenke om oss, når vi så elegant bryter de garantier vi har avgitt? Vi skader vårt gode navn og rykte på den internasjonale arenaen ved slike løftebrudd. Vi må aldri glemme at vår velferd bygger på handel med andre land. Dersom Norge griper til proteksjonisme for å beskytte en næringsinteresse, hvordan kan vi da forvente at andre land skal lar vær med å beskytte sine næringsinteresser?
Proteksjonisme var en av årsakene til at depresjonen på 30-tallet ble så dyp og alvorlig. Verdenssamfunnet har i fellesskap håndtert dagens finanskrise rimelig bra, fordi vi vet hva som virker og hva som ikke virker. Proteksjonisme fungerte ikke for 80 år siden – og det fungerer ikke i dag. Noen økonomer mener til og med at proteksjonismen er død. Det er den åpenbart ikke i Norge, og jeg håper at regjeringen snur i dette spørsmålet før Statsbudsjettet legges frem mandag 8. oktober. Det er ingen skam å snu.